Skip to main content

Expats in Lelystad

Centraal gelegen, perfecte verbinding

Klik hier voor de Engelse tekst.

vestigen LelystadExpats in Lelystad

Ben jij als ondernemer op zoek naar een nieuwe vestigingsplaats en maak je je zorgen over huisvesting voor je personeel? Of ben je misschien zelf een expat, op zoek naar de ideale locatie in de buurt van je werk? Lelystad biedt een perfecte locatie; het ligt centraal in Nederland en is eenvoudig te bereiken met eigen vervoer, het openbaar vervoer, het water en zelfs via de lucht.

Gemaakt op een plek waar voorheen water was, is Lelystad ontstaan dankzij een unieke blik en de durf om mogelijkheden aan te grijpen. Lelystad is een stad van ruimte. Om te leven en om te groeien. Ruimte om te ontwikkelen. Om te wonen en te werken. Ruimte om te genieten van de natuur die in ieder aspect van de stad terugkomt. Met andere woorden: Lelystad geeft lucht.

  De unieke stad

  Lelystad is een groene en avontuurlijke stad. Hier, in het hart van Nederland, kunnen inwoners, bezoekers en ondernemers werken, genieten en hun dromen realiseren.
  Naast ruimte en de natuur, heeft Lelystad alle kenmerken van een moderne stad. Cultuurliefhebbers en mensen met een liefde voor winkelen hebben ruime mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld Batavia Stad Fashion Outlet, dit winkelgebied heeft ieder jaar zo’n twee miljoen bezoekers. Daarnaast heeft Lelystad ook nog andere populaire voorzieningen voor jong en oud. Batavialand is een leuk en leerzaam museum waar het verleden tot leven komt!
  Tevens ben je op het juiste adres voor lunchen en dineren. Geniet van een glas wijn of een heerlijke maaltijd met prachtig uitzicht in de haven of geniet op een van de gezellige terrasjes in het Stadshart.

  Own_the_Spot_CML_JasperPluim-16e

  Kunst

  Lelystad heeft bijzondere kunstwerken. Aan de kust prijkt het landschapskunstwerk Exposure, gemaakt door kunstenaar Antony Gormley. Nog zo indrukwekkend in Lelystad: AGORA theater ontworpen door Ben van Berkel, de Zilverparkkade van Adriaan Geuze en de Bataviahaven ontworpen door Rob Krier. Allen gerenommeerde architectonische hoogstandjes. In het moderne Stadshart zijn diverse winkels, een theater, bioscoop, een cultureel centrum en poppodium.
  Gedurende het jaar vinden er verschillende evenementen plaats, bijvoorbeeld LelySTART: de start van het culturele seizoen in Lelystad. Kijk voor alle evenementen op www.vvvlelystad.nl. Lelystad heeft ruimte voor gezelligheid en vermaak.

  Natuur

  Ooit bedacht om op safari te gaan in eigen land? Ontdek de unieke natuur van Lelystad! Het internationale natuurgebied ‘Oostvaardersplassen’ is elke dag geopend en op verschillende manieren te ontdekken. Dit natuurgebied is vrij toegankelijk en vanuit vele uitkijkpunten goed te beleven. Tienduizenden vogelsoorten komen hier tijdens de vogeltrek bijtanken of vinden hun broedplek. Sta oog in oog met verschillende dieren, allerlei wilde dieren doorkruisen hier de vlaktes.

  Ook Natuurpark Lelystad heeft een grote variatie aan diersoorten. Kennis opdoen over al het moois dat de natuur te bieden heeft? Door het park staan verschillende informatieborden en de gastvrouwen en gastheren van het bezoekerscentrum vertellen graag over het park. Natuurpark Lelystad heeft zowel recreatie- als rustmogelijkheden. Rust, plezier of verdieping: iedereen die eenmaal in Natuurpark Lelystad is geweest blijft terugkomen door alles wat het park te bieden heeft.
  Kijk voor meer informatie op www.vvvlelystad.nl.

  Naast de Oostvaardersplassen en Natuurpark Lelystad is Lelystad omringd door verschillende bossen, zoals het Overijsselse Hout en het Houtribbos. Lelystad is met haar natuur de ideale plek voor een wandeling of fietstocht. Het Zuigerplasbos is aangelegd rondom de Zuigerplas, ontstaan door de winning van zand. Rondom de plas ligt een parkachtig landschap. Het is hier prettig wandelen, fietsen, kanoën en vissen met een vergunning. Tot slot, beschikt Lelystad over verschillende routes voor fietsers, wandelaars, skaters en mensen te paard die je leiden naar de meest fantastische plekken in Lelystad.
  Alle bossen in Lelystad zijn gratis te bezoeken.

  De geschiedenis van Lelystad

  geschiedenis_Lelystad

  Lelystad  is vernoemd naar Cornelis Lely, de geestelijk vader van het Zuiderzee project. Cornelis Lely was een Nederlandse ingenieur en expert in waterbouw. Hij was ook minister, gouverneur en politicus. In 1891 bedacht Lely een plan voor het afsluiten van de Zuiderzee, dit leidde tot het IJsselmeer. De Zuiderzeewet die in 1918 werd aangenomen was de basis van de drooglegging van onder andere de Oostelijke Flevopolder. De arbeiders kwamen overal vandaan. Ze maakten lange dagen en werkten door tot zonsopgang. In 1957 werd de polder oostelijk Flevoland officieel drooggevallen verklaard. Eind 1967 is de eerste woonwijk van Lelystad opgeleverd. Sinds 1980 is Lelystad officieel een gemeente en sinds de instelling van Flevoland als provincie in 1986 is Lelystad provinciehoofdstad. Ondanks de groei wordt de geschiedenis niet vergeten. De verbinding met natuur en water blijft voor Lelystad altijd belangrijk.

  Openbaar vervoer

  Lelystad is erg gunstig gelegen: de stad is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, zowel met de bus als met de trein. Het Stadshart en het Stadhuis bevinden zich allebei dichtbij het centraal station van Lelystad. Het opladen van je vervoersticket (OV chipkaart) is mogelijk in de stationshal. De kiosk is in het station gevestigd en is iedere dag open. Voor diverse lekkernijen.

  Reizen met de trein

  Het treinstation Lelystad Centrum heeft met vier sporen verschillende treinverbindingen door het hele land. Het is mogelijk om te reizen met zowel de sprinter als de intercity.

  Regiotaxi Flevoland

  Openbaar vervoer, van deur tot deur, en dat zeven dagen per week. Met de Regiotaxi Flevoland reis je op een comfortabele manier naar je gewenste bestemming.
  Naast de Regiotaxi is er ook de mogelijkheid om een auto te delen. De gebruiker betaalt dan voor het gebruiken van de auto en niet de kosten voor het bezitten van de auto. Deze service is mogelijk bij Green Wheels of Connectcar.

  Reizen met de bus

  Lelystad heeft 8 buslijnen, waarvan 2 buurtbussen. Daarnaast rijden er ook nog 5 streekbussen vanuit Lelystad naar omstreken. Arriva is het busnetwerk in Lelystad. Kijk voor actuele bustijden op https://9292.nl/station-lelystad-centrum?tab=bus

  Onderwijs

  In Lelystad zijn er uitstekende Nederlandse scholen. Sommige expats kiezen bewust voor deze scholen, zodat hun kind zich beter ontwikkelt in de Nederlandse cultuur.

  Ook zijn er twee internationale scholen in de buurgemeente Almere. Deze scholen zijn makkelijk te bereiken vanuit Lelystad. Letterland International Primary School in Almere werkt samen met Letterland Dutch Primary School. Letterland heeft een goede multiculturele en internationale sfeer in een dynamische omgeving. Letterland biedt het Britse leerplan, Nederlands als de tweede taal en International Primary Curriculum (IPC) aan. De school heeft moderne faciliteiten, ieder klaslokaal bezit computers en laptops, een Engelse en Nederlandse bibliotheek, twee speelruimtes en sportfaciliteiten voor de jongere kinderen.

  De Internationale School Almere is een Engelstalige middelbare school. De school werkt vanuit een breed perspectief en volgt een internationaal leerplan. De school heeft kleine klassen met minder dan 18 studenten. Deze Internationale School Almere is gevestigd in Almere Poort.
  Kijk op www.dutchinternationalschools.nl voor meer informatie over internationale scholen in Nederland, aan de hand van jouw wensen.

  Gezondsheidssysteem

  Medische zorg is in Nederland niet gratis. Wanneer je zorg nodig hebt, dien je te kunnen bewijzen dat je een zorgverzekering hebt. Voor expats is het gebruikelijk dat het bedrijf een zorgverzekering afsluit.
  Medicatie die jouw huisarts of specialist voorschrijft moet je direct betalen bij het ophalen van de medicatie bij de apotheek. Je ontvangt vervolgens een factuur die je kunt doorsturen naar jouw verzekeringsmaatschappij.

  St. Jansdal ziekenhuis

  In oktober 2018 is de MC IJsselmeerziekenhuizen B.V. failliet verklaard. Het ziekenhuis in Lelystad is nu overgenomen door het St Jansdal ziekenhuis. St Jansdal zorgt voor nieuwe kansen in het ziekenhuis. Het ziet er voor nu uit dat het ziekenhuis alle poliklinische afdelingen behoudt, maar de spoedeisende hulp is er niet meer. Inwoners die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen terecht bij een ander ziekenhuis in de regio, zoals Almere en Harderwijk. Neem voor meer informatie contact op met het ziekenhuis.

  St. Jansdal
  Ziekenhuisweg 100
  8233 AA Lelystad
  Postadres: PO Box 5000
  8200 GA Lelystad
  Algemeen telefoonnummer: (0320) 271 911
  Voor afspraken: (0320) 271 888

  Baanmogelijkheden

  Lelystad is makkelijk bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als de autosnelweg. Mede hierdoor voelen ondernemers zich thuis in Lelystad. Lelystad beschikt over zaken- en ontwikkelingsterreinen, met een groene en blauwe omgeving.
  Lelystad staat open voor ambitieuze en innovatieve plannen. Innovatie komt in verschillende vormen voor in Lelystad. Van een van de snelste auto’s ter wereld tot het creëren van de Marker Wadden. En natuurlijk onze Batavia Stad Fashion Outlet, veel moois in deze snelgroeiende stad.
  Lelystad is een van de jongste en snelst ontwikkelende locaties in de Metropoolregio Amsterdam, wat zorgt voor een grote hoeveelheid vacatures. Kijk voor banen in Lelystad op de gebruikelijke online vacaturebanken of neem contact op met lokale detacherings- of uitzendbureaus als Hanzewerk en Burger Support.

  Lelystad Airport

  Wonen

  Lelystad is voorzien van buitengewoon prachtige woonmogelijkheden. De woningen zijn erg betaalbaar en groter dan de gemiddelde Nederlandse standaarden. Alle woningen bevinden zich in een groene omgeving. Wonen met een prachtig uitzicht op het Markermeer, wonen tussen de duinen, aan de rand van een bos of wonen met een steiger aan huis: alles is in Lelystad mogelijk!

  Type-Duinheide-1600-pxKopen

  Als je overweegt om een huis te kopen is het verstandig om eerst in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Dit geeft een realistisch beeld van jouw mogelijkheden. Kijk voor meer informatie over woningen op www.woneninlelystad.nl.

  Huren

  Als je voor een korte periode opzoek bent naar een woning, is huren een perfecte keuze. De veiligste en meest efficiënte manier om een huurwoning te vinden is door hulp te vragen aan een makelaar.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Het verhaal van een expat

  Sozeri family
  Semiha is een expat die inmiddels twee jaar in Lelystad woont met haar gezin.
  Semiha: ‘Ik werk voor de universiteit van Amsterdam en mijn man is een journalist die vanuit huis werkt. Wij hebben voor Lelystad gekozen omdat Lelystad bestaat uit een bijzondere combinatie van veel groen, omringd door water en met betaalbare huizen. Ook hebben wij gekeken naar de locatie van Lelystad, vanuit een globaler perspectief; je bent in 35 minuten in Amsterdam. Mensen in grotere steden, zoals Londen, Parijs, New York en Istanbul doen vaak een uur over het reizen naar hun werk. En dat elke dag! Slechts 35 minuten reizen wordt in veel metropolitaanse steden in de wereld als erg gunstig gezien.’
  Semiha heeft een Facebook pagina genaamd ‘Expats in Lelystad’ opgericht. Het doel van deze pagina is om meerdere expats in Lelystad en omgeving te ontmoeten en nuttige informatie te verstrekken aan de nieuwkomers in Lelystad. ‘Ik ben van plan om binnenkort een evenement voor alle internationale collega’s te organiseren’, aldus Semiha

  Facebook Expats in Lelystad